Boršč

22. listopadu 2017 v 19:34 | Matla |  Odvařeno
Snad svůj první boršč jsem jedla u své tchýně a přes počáteční nedůvěru jsem se do něj prostě zamilovala! A tak mám recept od ní. Postup je vlastně dost jednoduchý, jen to chce víc času.

Nejraději ho vařím právě takhle na podzim a zimu, kdy ho udělám obrovský hrnec a buď ho doma jíme na několikrát (druhý den mi snad chutná ještě lépe!), anebo někoho pozveme na oběd či večeři a máme ho klidně jako hlavní chod s čerstvým pečivem. Například domácí housky od švagra se k tomu hodí!




Ingredience:
  • Cca ½ kg hovězího na polívku (obojího masa klidně víc - já kupuju ty nakrájené balíčky, to je myslím 600g masa)
  • Cca ½ kg vepřového
  • Klobása (někdy ani nedávám)
  • Kořenová zelenina (čerstvá nakrájená na kostičky velikosti řepy - mrkev, celer, petržel.. tchýně radí, že někdy kupuje již mraženou nakrájenou)
  • Kysané nebo sterilované zelí (1 balíček)
  • Cibule
  • Červená řepa sterilovaná (klidně ta větší)
  • Sůl, pepř, nové koření, 3 kostky cukru (do velkého 3, do malého míň)

Postup:
1. Do vody dám vařit hovězí nakrájené na kostičky, celou cibuli a koření
2. Když hovězí začne měknout, přidám vepřové na kostičky
3. Když je to skoro měkké, přidám zelí a osolím
4. Až začne měknout zelí, dám kořenovou zeleninu a klobásu na kolečka nebo půlkolečka podle velikosti
5. A když už to všechno změklo, přidám červenou řepu, přecedím ji, ale klidně tam trochu nálevu může zůstat
6. Když mi to připadá málo husté, udělám si zásmažku z trochy másla a mouky - rozpustím v hrnci 2 ořechy másla, přidám mouku, dokud se nevytvoří hustá zásmažka, po krátkém osmahnutí vmíchám do vařící polívky a zásmažku v polévce překulím.
7. Podávám se zakysanou smetanou nebo ušlehanou šlehačkou a s čerstvým pečivem.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama