Jak na steak?

6. června 2015 v 18:08 | Matla |  Odvařeno
Jídlo, kterého jsem se dlouhou dobu bála, je hovězí steak. Doma jsme ho nikdy nedělali a já si prostě nevěděla rady, jak docílit toho, aby bylo maso dobré, šťavnaté, jak ho ochutit a vůbec jak nezkazit takhle drahý kus masa.
Poprvé jsem měla hovězí steak asi před 4 roky (škoda, že tak pozdě) v La Casa Argentina a byl to flank steak středně propečený. Byla jsem nadšená! Asi 150g masa (maličký kousek), neuvěřitelná chuť, spousta šťávy a navíc mi množství úplně stačilo k zasycení.
První steak doma jsme si dělali ještě na obyčejné teflonové pánvi a od té doby je to jedno z našich nejoblíbenějších jídel, když máme chuť na kus masa:) Takže jak na to?



Samozřejmě nejdřív musíme mít kvalitní maso! Takže se nebojte navštívit řeznictví jako Naše maso, The Real meat a podobně! Bohužel, ne vždy je čas si na tyhle místa pro maso dojet. Proto mám i mnoho zkušeností s masem ze supermarketu (Tesco, Albert) a naštěstí velice dobrou zkušenost.:)

1. Steak o jakékoliv velikosti omyjeme studenou vodou a otřeme do kuchyňské papírové utěrky.
2. Maso dáme do mísy a zalijeme olivovým olejem a necháme odpočinout.
3. Rozpálíme si gril/ pánev naplno - bez tuku!
4. Maso vyndáme z oleje a umístíme na gril/ pánev. S masem nehýbeme, nepodléváme tukem. Bohatě stačí olej, který steak nasákl. Teď přijde ta nejdůležitější část - stopnout si přesný čas podle toho, jak moc máte rádi propečený steak a dodržet ho. (rare= 1min, medium rare= 3 min, well done 5min z každé strany- můžeme i dýl, pokud máme silnější kus masa) Steak by se neměl otáčet více než jednou!
5. Hotové maso vyndáme z pánve na alobal, osolíme, opepříme a zabalíme. Necháme ho ještě několik minut odpočinout (například na kraji grilu nebo jinde, nejlépe na těplejším místě, aby nám moc rychle nevychladnu)l.
6. Rozbalíme a podáváme. My máme nejradši fazolkové lusky zabalené ve slanině a nebo brambory ve slupce s domácím máslem. Mňam:)

Bohužel fota zase pořizovaná večer za tmy. Mimo první:)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bublushka Bublushka | Web | 9. června 2015 v 16:19 | Reagovat

steaky jsou skvělé... hned bych si dala... a ten váš vypadá opravdu chuťně... ono je docela složité přijít jak na to, ale ty se zdí se to vychytala, super ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama