Vzpomínka na Velikonoce

2. května 2015 v 11:32 | Matla |  Odvařeno
Největší křesťanský svátek v roce, začátek jara, velikonoční zvyky, volno. A já v práci. Na velký pátek si napracovat hodinu předem a ujet autem, abych stihla večerní kostel. O víkendu přes den koupit čokoládu, v noci narychlo barvit vajíčka, péct do půlnoci oříškového beránka a konečně - volné pondělí a velké plány s jehněčím!


Jehněčí maso jsem ještě nikdy nepekla. Bála jsem se, jak na to, navíc kde a kdy ho sehnat. Nemám ráda ovčí sýry, nebude to s jehněčím masem to samé? A kdy jindy to vyzkoušet, když ne o Velikonocích - kdy je jehněčí nejchutnější, dá se nejsnadněji sehnat a hlavně je tématické k velikonočním křesťanským svátkům a vlastně i židovským - připomenutí vyvedení Izraelského lidu z Egyptského zajetí. Takže konec spekulací a zde jsou fota a postup z odvařeného receptu.




Na 2 porce pečeného jehněčího potřebujeme:
  • Asi 450g jehněčího masa (my měli zadní)
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 4 snítky tymiánu (případně rozmarýnu)
  • špenát a domácí karlovarské knedlíky k podávání
Postup:
1. Maso omyjeme, osušíme a odřízneme přebytečný tuk. (Na našem masu ho bylo hodně - takže jsem pořádně odřezávala. Vím, že při pečení to u většiny mas bývá škoda, protože z tuku vznikne výborná šťáva, ale u jehněčího tuk odřezáváme, aby nebylo až tak aromatické - a tedy pro mě o to méně poživatelné.)
2. Jehněčí osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem (já nešetřila - min. 2 stroužky na porci), vložíme do zapékací misky, přidáme tymián a zalijeme olivévým olejem.
3. Maso necháme marinovat. Čím déle, tím líp. Já neměla moc času, tak jsem vydržela 3 hodiny, nejlepší to ale bude přes noc. Maso zkřehne a natáhne do sebe česnek a koření.
4. Jehněčí dáme do předehřáté trouby a pečeme přiklopené při 120°C asi 30 minut a poté snížíme teplotu na 90°C a pečeme ještě hodinu a půl do změknutí.
5. Jako přílohu jsem volila špenát a domácí karlovarské knedlíky. Na nich není vůbec nic těžkého, vypadají a chutnají skvěle a můžete si je připravit při tom, co se Vám bude péct maso.

Suroviny a postup na karlovarské knedlíky (4 porce):
  • 500 ml mléka
  • 300 g hrubé mouky
  • 30 g petrželové nati
  • 8 rohlíků
  • 5 vajec
  • sůl, muškátový oříšek

Postup:
1. Žloutky oddělíme od bílků a přidáme je do mísy s moukou, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, osolíme, přilejeme mléko a připravíme hladké těstíčko.
2. Do mísy s nakrájenými rohlíky přidáme těstíčko a nasekanou petrželku, vše promícháme.
3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do směsi.
4. Cca množství na 1 knedlík nandáme na potravinářskou folii a opatrně srolujeme do válečku, kraje svážeme provázkem a nakonec propíchneme folii vidličkou. Vaříme ve vroucí vodě 35 minut.
Knedlíky se také dají dělat v páře v hrnečku, ale mě se více osvědčila folie a i vzhledově se mi víc líbí. Pro jednoduchost přidávám i odkaz na video, kde je podrobný postup podobného receptu vidět.

Závěrem! Jaké to bylo? No- manželovi chutnalo, říkal že velice. Na mě je jehněčí asi moc aromatické... Ale bylo měkké a kombinace s karlovarským knedlíkem mi zcela vyhovovala. Na druhou stranu - velikonoce jsou snad jen jednou za rok, tak proč ne!:)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 zuza zuza | 2. května 2015 v 17:55 | Reagovat

hele na mě je jehněčí taky moc, ale ty knedlíky...!!!

2 Matla Matla | 2. května 2015 v 19:05 | Reagovat

Jojo! Knedlíky, špenát a šťáva z masa mě zachránili :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama