Domácí housky

2. dubna 2015 v 10:32 | Matla |  Odvařeno
Tak jsme se k tomu taky odhodlali! Domácí pečivo! Moje sestra Zuzana se svým manželem Tomášem je peče už dlouho a my měli tu čest je u nich ochutnant. Mňam! A že je to prý zábava, není to drahé a prý ani moc náročné? To se mi u kynutého těsta nechtělo věřit- atak jsem nemohla jinak a vyzkoušela jsem! Jejich originál recept je tu i pro Vás:)

Na 12 housek potřebujeme:
  • 3/4 kostky kvasnice
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce teplého mléka
  • 350 ml teplého mléka
  • 25g másla
  • 3 lžíce bílého jogurtu/zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 500g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • kmín/sezam/mák/ hrubá sůl na posypání
  1. První čtyři ingredience smícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Do 350 ml teplého mléka přidáme máslo(nebo sádlo), bílý jogurt, 1 žloutek (bílek schováme zatím do lednice), prošleháme.
  3. Do půl kila hladké mouky přidáme sůl a smíchéme s kváskem a tekutou směsí. Sestra se švagrem hnětou pomocí mixerového hnětače, já ho bohužel nemám, tak všechno ručně. V momentě, kdy je těsto vláčné a hutné, nelepí se, ho dáme do tepla poprášené moukou a přikryté čistou utěrkou vykynout asi půl hodiny.
  4. (Mně se hnětení nějak nedařilo. Dlouho jsem míchala, pak jsem zkusila těsto zpracovat ručně na pomoučeném válu. Ale pořád se lepilo a já ho měla po chvilce po celé kuchyni. Kdo je tak šikovný jako já, nic si z toho nedělejte, prostě až Vám dojde trpělivost- dejte ho vykynout a těsto se pak hezky spojí i tak ;) )
  5. Nakynuté těsto vyklopíme na moukou poprášený vál a rukama vyválíme na "hada", toho nakrájíme na dvanáct stejných dílů. Z každého dílu bude jedna houska- díl vyválíme do tenkého hada, rozdělíme na tři, upleteme klasický copánek(konce lehce podhrneme pro hezčí tvar housky).
  6. Housky klademe na pečícím papírem vyložené plechy. Pomašlujeme bílkem, který nám zbyl od žloutku a posypeme oblíbeným kořením a hrubozrnnou solí. Necháme ještě pod utěrkou asi 15 minut dokynout.
  7. Housky pečeme v předehřáté troubě asu na 220 °C. Nám to trvalo asi 15 minut. Důležité je hlídat, ale pokud možno troubu zbytečně neotvírat!
Housky jsme jedli ještě teplé s grilovaným sýrem, ale výborné byly i druhý den k snídani - s máslem, šunkou nebo marmeládou. Mňam! Moc děkuju za recept!

PS.: A nejvíce to houstičkám sluší v košíku od sestry:)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 zuza zuza | Web | 2. dubna 2015 v 10:57 | Reagovat

krasatá kakája!:)

2 Matla Matla | 3. dubna 2015 v 17:10 | Reagovat

[1]: Děkujeme:) Už plánujeme s Danem udělat druhou várku ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama