Náš vlastní burger!

14. března 2015 v 10:44 | Matla |  Odvařeno
Už asi před dvěma lety jsme si s manželem říkali, co jsme si doma ještě nevařili. Pak nás to napadlo - burger! Nemůže být na něm přece nic těžkého! Tak jsme koupili mleté hovězí, osolili, okořenili a dali se do pečení. Náš první burger byl dělaný v troubě na pečícím papíru,kupovaná bulka potřená horčicí a kečupem a rozteklým toustovým sýrem za pár korun. Postupně jsme vylepšovali, až jsme si nakonec koupili domácí elektrický gril a já se rozhodla, že už to nejde jinak a musíme si udělat domací briošky. A tady jsou fota a recept z prvního pokusu:)






Na internetu je spousta receptů, jak upéct bulky, ale já jsem si vybrala ten podle koko. Líbí se mi, když můžu vařit podle videa a tak vidím mezikroky co a jak. Odkaz na její video najdete na http://www.menudomu.cz/domaci-houska-bulka-brioska-na-burger/. Jednoduchý postup viz níže.

Na 5 bulek potřebujeme:
  • 275 g hladké mouky (plus trochu na pomoučení)
  • 20 ml oleje
  • 170 ml teplé vody
  • 20 g čerstvého droždí (půl kostky)
  • 1 a půl lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • Půl lžičky vody smíchané se zbytkem vejce - na potření
  • sezam na posypání!
1. Nejdříve si připravíme kvásek - do misky rozdrolíme droždí, rozmícháme s cukrem do hladka a zakápneme asi 10 ml tak akorát vlažné vody.
2. Na přípravu sypké směsi si v jiné nádobě odměříme mouku a přisypeme sůl.
3. Tekutá složka se skládá ze zbytku vlažné vody (tedy +/- 160 ml), oleje, půlky rozkvedlaného vajíčka. Druhou půlku vajíčka schováme do lednice a poté s kapkou studené vody budeme nachystané briošky potírat.
4. Sypkou část smícháme s tekoutou i s kváskem a mícháme. Dlouho a náročně. Tahle část z receptu je asi nejtěžší- těsto se hodně lepí a chce to sílu! (Závidím, kdo má kuchyňského robota:) Asi po 5 minutách vyklopte těsto na pomoučený vál. Mě se opravdu neuvěřitelně lepilo a moc nedrželo tvar- chce to trpělivost- opatrně hněťte a zkuste nepřidávat mouku!
5. Po zpracování dáme těsto do mísy s trochou mouky a přikryté utěrkou necháme zdvojnásobit objem (Koko píše 45 minut).
6. Těsto vyklopíme, ještě zpracujeme a vytvoříme měšce/ bulky - zkrátka a dobře bulky mají mít hladký povrch, všechny nerovnosti stahujeme do jednoho místa, kde těsto spojíme - tato strana bude spodní část briošky.
7. Bulky umístíme s rozestupy na plech s pečícím papírem a přikryté utěrkou necháme ještě vykynout (já jim dala 30 minut).
8. Po posledním vykynutí poctivě pomašlujeme vajíčkem z lednice a posypeme sezamem
9. Pečeme 12-15 minut na 200°C. Troubu neotvíráme, napjatě pozorujeme přes sklo.
10. Plech s čerstvě dopečenými bulkami přikryjeme utěrkami a necháme vychladnout, aby nám briošky hezky změkly.
A hotovo! My jsme si na radu KOKO bulky připravovali den dopředu a uchovali je na druhý den v uzavřené mikrotenové tašce.

( Hotové bulky jsem fotila jen na mobil, tak kvalita není moc dobrá)

A jak na maso? My postupujeme takto

Na 5 burgerů potřebujete:
  • 5 bulek (nejlépe čerstvě upečených)
  • asi 750g mletého hovězího masa (nejlépe od řezníka čerstvě namleté a nejlépe co nejkvalitnější!)
  • sůl
  • pepř
  • koření červené pálivé papriky popřípadě chilli papriky
  • worchestrovou omáčku
  • 5 plátků poctivé anglické slaniny
  • 5 plátků chedaru
  • bbq omáčka (prodávají jí normálně i v supermarketech)
  • jogurtový dresing
1.Rozehřejeme gril/ grilovací pánev nebo případně troubu (tu my dřív předehřívali asi na 220 stupňů)
2. Maso osolíme, opepříme, přikápneme worchestr a okořeníme paprikou. Vše ručně promícháme a vytvarujeme masové burgery požadované velikosti. Doporučuji udělat trochu větší průměr masa, než je bulka, protože tepelnou úpravou se maso smrskne.
3. Připravené masové placky ogrilujeme/ opékáme z obou stran, dokud maso není hotové. Po okrajích grilu mezitím opečeme slaninu (případně osmahneme na pánvi, pokud pečeme v troubě).
4. Bulky podélně rozřízneme, jednu stranu potřeme BBQ omáčkou, druhou jogurtovým dresingem. Na spodní bulku umístíme maso, na něj opečenou slaninu a chedar, který se vlivem tepla krásně rozteče. Přiklopíme a výborný domácí burger je na světě!



Na burgrech je nejlepší, že máte nekonečně mnoho variací a není zas tak složitý. Už se těším na naše další pokusy a nápady co s ním:)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama